top of page

Kun huipputaso on tavoitteena

Urheilussa ja taiteessa on paljon samaa, kun puhutaan tavoitteellisesta työstä. Kun pyritään pääsemään huipulle ja tavoitteena on absoluuttinen huipputaso, se haastaa niin tekijän kuin häntä sparraavankin.


Yksilöllä, niin taiteilijalla kuin urheilijallakin tulee olla todella kova sisäinen halu ja motivaatio uppoutua, uhrata aikaa ja energiaa sekä sitoutua kovaan työntekoon. Sisäinen halu ja tarve ruokkii parhaimmillaan tekemään, kokeilemaan ja heittäytymään. Joskus omat sisäiset käsitykset ja aktivoituneet tunnelukot voivat tuottaa esteitä, takkuja ja taiteessa luovuuden lukkoja.


Yksilöllä, niin taiteilijalla kuin urheilijalla tulee olla myös tieto ja ymmärrys siitä, minkälaista polkua pitkin hän pääsee tahtomalleen huipputasolle, mitä tällainen tavoite edellyttää itseltä sekä minkälaista tukea hän matkalleen tarvitsee. Ei ole kuitenkaan harvinaista, että oma käsitys pyörii samaa rataa ja tuottaa samantapaisen lopputuleman vuodesta toiseen eikä varsinaista kehitystä pääse tapahtumaan.


Sparrajalla, auttajalla ja valmentajalla taas tulee olla taitoa ja kyky nähdä toinen, tunnistaa toisen sen hetkinen psykologinen tarve sekä halukkuus tehdä asioita. Tiukoissakaan tilanteissa sparraajan omaan itseen liittyvät sisäiset käsitykset tai tunteet eivät saisi estää näkemästä toista. Mikäli toisen tilanteen näkeminen estyy, auttaja/valmentaja voi reagoida tavalla, joka estää urheilijan/taiteilijan kasvun.


Sparraajalla, auttajalla ja valmentajalla tulee olla taiteilijan/urheilijan kanssa sama käsitys tavoitteista ja sama ymmärrys, miten tavoitteisiin päästään. Mikäli samaa käsitystä ei ole, käsitys vaatimustasosta voi erota liikaa. Tällöin vuorovaikutukseen alkaa tulla kontrollia vapauden sijaan ja liiallista vaativuutta mahdollistamisen sijaan.


Tunnistatko sinä tekijät, jotka tukevat ja mahdollistavat sinulle tavoitteiden saavuttamisen huipputasolla?

-       Miksi haluan saavuttaa tuon tavoitteen? Mitä se antaa itselleni?

-       Mitä tavoitteen saavuttaminen konkreettisesti edellyttää itseltäni? Mitä joudun jättämään pois arjestani?

-       Mitkä tekijät tai ominaisuudet itsessäni voivat nousta esteeksi?

-       Onko sparraajallani/valmentajalla/ohjaajalla/opettajalla sama käsitys ja ymmärrys tavoitteeseen pääsyn edellytyksistä?

-       Luotanko siihen, että valittu polku kantaa?

-       Mahdollistuuko huipputasoinen työ näissä fyysisissä, henkisissä ja sosiaalisissa olosuhteissa?

-       Olenko hankkinut itselleni riittävän tuen?


Kysymykset ovat varsin yleisiä, mutta ne voivat auttaa sekä urheilijaa/taiteilijaa että häntä auttavaa tukijoukkoa jäsentämään asioita, elementtejä ja ulottuvuuksia, joita huipputasolle pääseminen ja siellä pysyminen edellyttää.


Kirjoittaja Satu Kaski



13 views0 comments

Comments


bottom of page