”Miten voin olla näin huono ja aina tiukassa paikassa mokata”
” Minua ei valita tuohon prokkikseen kuitenkaan, koska muut ovat parempia”
Kuulostaako tutulle?
Me ihmiset voimme jumiutua ja juuttua tietynlaisiin ajattelukuvioihin huomaamattamme. Tällaiset jumiutumiset saavat aikaan sen, että havaitsemme, tulkitsemme havaintomme sekä toimimme näiden ajattelumallien mukaisesti.
Urheilija voi jumiutua uskomaan, että tiukassa paikassa hän epäonnistuu. Mikäli tällainen uskomus vaikuttaa alitajuisesti, se toimii huomaamatta itseään toteutettavana ennusteena. Kun urheilija sitten tiukassa paikassa huomaa mokaavansa, tämä vahvistaa taustalla olevia uskomuksia itsestä epäonnistujana.
Yhtä lailla taiteilija, esimerkiksi orkesteriin pyrkivä viulisti tai tanssiprojektiin pyrkivä tanssitaiteilija, voi omata ydinuskomuksen itsestä ja organisaatiosta, johon hakee, että kyseiseen paikkaan hänellä ei ole asiaa. Hän tietää jo etukäteen, että on vääränlainen. Tällainen jumiutuminen saa aikaan, että itse koe-esiintymisessä kyseinen taiteilija ei kykene heittäytymään eikä antamaan parasta itsestä.
Haitalliset ydinuskomukset itsestä, toisesta, elämästä ja maailmasta ylipäätään toimivat pahimmillaan esteinä oman potentiaalin virittämisessä sekä vähintään haittaavat kokonaisvaltaisen heittäytymisen itse tekemiseen. Ne voivat pahimmillaan johtaa myös huomaamattomien ja haitallisten toimintatapojen vakiintumisiin. Se, mitä yritti oppia esimerkiksi psyykkisen valmentautumisen avulla, ei onnistu tai ohjautuu vahvistamaan vääriä asioita.
Esimerkiksi urheilija voi viime metreillä tehdä hiuksenhienon muutoksen toiminnassaan, mikä saa suorituksen epäonnistumaan. Tai taiteilija soittaa viulua hiuksenhienon varovaisemmin kuin normaalisti tekisi. Nämä pinnan alla olevat muutokset eivät ole tietoisia, vaan automaattisia ja lähes huomaamattomia. Kerrannaisvaikutus saa aikaan sen, että suoritustaso ei vastaa harjoiteltua.
Huippusuoriutumiseen pyrkimisen esteenä voi olla taustalla vaikuttavat haitalliset ydinuskomukset ja ajattelumallit. Mikäli näin on, niiden tunnistaminen ja niiden käsittely on tärkeää, jotta urheilija tai taiteilija voi päästä omiin tavoitteisiinsa ja kurkottaa kohti haaveilemiaan unelmia.
Liene tärkeää myös huomata, että jumiutuminen johonkin ajattelu- tai toimintatapaan voi myös tuoda turvan ja hallinnan tunnetta. Näin käsitys itsestä ja maailmasta säilyy suht muuttumattomana. Jumiutuminen siihen, että osaa ja on hyvä, kannattelee, mutta siinäkin voi piillä ansa: koska on hyvä ja osaa, mitä enää voisi oppia? Tämän haitta tulee esiin yhtä lailla hiuksenhienoissa vivahteissa, kun kehitetään huipputasolla toimintaa vielä paremmaksi.
Toki jumiutuminen hyvään on mukavampaa kuin huonoon ja pahaan. Jumiutuminen, jonka mukaan ihminen päätyy aina siihen, että elämä kantaa, itse on ihan riittävä näin tai että asioilla on taipumus järjestyä itselle sopivalla tavalla, toimii toki paremmin kuin jumiutuminen siihen, jonka mukaan mihinkään ei voi luottaa eikä asiat järjesty kuitenkaan.
Jokaisen huipulle tähtäävän ja omaa potentiaaliaan kehittävän olisi hyvä tunnistaa oman toiminnan taustalla vallitsevia uskomusjärjestelmiä. Tällainen tiedostaminen voi edistää omaa virittäytymistä ja potentiaalin käyttöönottoa. Ennen kaikkea se voi auttaa estämään sen, ettei nämä ydinkäsitykset pääse tekemään hallaa huomaamatta ja alitajuisesti omalla uralla.
Pohdintaa, joka voi auttaa sinua, joka huomaat jumiutuvasi tiettyihin haitalliseksi koettuihin toistuviin ajattelu- ja toimintamalleihin:
- Minkälaisen toistuvan kuvion tai kaavan huomaat itsessäsi, kun kohtaat hankalalta tuntuvia asioita?
- Miten pyrit auttamaan itseäsi tai muuttamaan automaattisia ajattelu- ja toimintamallejasi haasteellisissa tilanteissa?
- Mitkä tekijät (esim. väsymys, riita, epämiellyttävä tunne tai nälkä) ilmenevät juuri ennen jumiutumista?
- Mikä jumiutumisessa on itsellesi hankalin asia? Saatko kiinni, mikä juuri siitä tekee hankalan?
- Mitä toivoisit tämän hankalan asian sijaan? Mikä juuri tästä toivomastasi asiasta tekee niin tärkeän? Toisin sanoen, mitä saat siitä itsellesi?

Joskus oma pyrkimys ymmärtää itseä pyörii ja jumiutuu pyörimään tietyn kaavan mukaan, joten itseymmärrys ei pääse kehittymään. Rationaalisesti ihminen tajuaa, miten näkee itsensä ja mitkä ovat hankalia asioita, mutta ne eivät tunnu oikeasti. Tällöin voi olla hyvä hakea ulkopuolista apua.
Kirjoittaja Satu Kaski
Comments